FAQ

 • Wat is Zythos vzw?

  Zythos vzw is de nationale vereniging van bierproevers. Zythos vzw zet zich in voor de promotie en de bescherming van de Belgische biercultuur en ijvert voor correcte informatie naar de consumenten. Meer info over Zythos vzw en de doelstellingen vind je op www.zythos.be.

 • Wat betekent ZBF ?

  ZBF is de afkorting voor Zythos Bier Festival. ZBF is een unieke gelegenheid om een gigantisch gamma (exclusieve) Belgische bieren te proeven en kennis te maken met de makers van die bieren in een leuk en aangenaam kader.

 • "Brouwerij" of "bierfirma"?

  Zythos vzw wil duidelijkheid scheppen in de bierwereld. Daarom spreken we slechts over een 'brouwerij', als een firma werkelijk over een brouwinstallatie beschikt en deze ook gebruikt. Nogal wat bedrijven die zich 'brouwerij' noemen, brouwen hun bier of laten hun bier in werkelijkheid brouwen bij een collega die wel over dergelijke installatie beschikt.

  Als consumentenvereniging vindt Zythos vzw het belangrijk dat objectieve informatie wordt vermeld op het bieretiket. De brouwerij, waar het bier wordt gebrouwen, is één van deze belangrijke gegevens. Dit criterium is noodzakelijk om een bierfirma toe te laten op het ZBF.

  Een inventaris van alle brouwerijen en bierfirma's, is terug te vinden op http://www.zythos.be

 • Hoe kan ik me als brouwerij of bierfirma inschrijven voor het ZBF?

  Alle, door Zythos vzw erkende, Belgische brouwerijen en bierfirma's krijgen dezelfde kansen om op het ZBF te staan. Iedereen wordt gelijktijdig aangeschreven en uitgenodigd.

  Wie eerst inschrijft, en aan de voorwaarden voldoet, staat op het ZBF.

  Supplementair kan een brouwerij of een bierfirma beslissen om zijn stand te delen met een andere brouwerij/bierfirma. Er zijn 66 standen voor de brouwerijen en 22 standen voor de bierfirma′s.

 • Zijn er gratis jetons voor leden van verenigingen aangesloten bij Zythos vzw?

  Ja! Als lid van Zythos vzw heb je net als bij de voorgaande edities van het ZBF recht op 2 gratis jetons. Vergeet dus zeker je lidkaart met juiste lidmaatschapszegel niet en begeef je hiermee naar de infostand op het festival.

 • Zijn er gratis jetons voor leden van verenigingen aangesloten bij EBCU?

  Ja! Ook als lid van een bij EBCU aangesloten vereniging heb je recht op 2 gratis jetons. Vergeet dus zeker je geldige lidkaart niet en begeef je hiermee naar de infostand op het festival.

 • Wat zijn de openings- en sluitingsuren?

  Zaterdag van 13u tot 23u. Wie zijn startpakket in voorverkoop koopt kan op zaterdag vanaf 12h binnen om als eerste alle standhouders te ontdekken.
  Zondag van 12u tot 20u.
  Jetonverkoop tot 1 uur voor sluitingstijd.
  Brouwerijen/Bierfirma′s schenken tot een halfuur voor sluitingstijd.

 • Ik wil graag helpen op het ZBF. Kan dat?

  Jazeker! Het Zythos Bierfestival wordt georganiseerd door een gemotiveerd team van vrijwilligers. Uiteraard kunnen zij tijdens het festivalweekend alle hulp gebruiken. Er is een geschikte taak voor iedereen. In ruil voor je hulp ontvang je een medewerkers T-shirt, gratis jetons, eetbonnen enz.
  Registreren als medewerker doe je via de volgende link:
  https://www.zbf.be/medewerker

 • Wanneer was het eerste ZBF?

  Het eerste ZBF vond plaats op 6 en 7 maart 2004.
  Zythos vzw, de organiserende vereniging werd opgericht begin 2003, toen was het echter nog lang niet duidelijk hoe het nieuwe bierfestival er uit zou zien, en wanneer dit zou kunnen georganiseerd worden. Uiteindelijk werd gekozen om niet te overhaasten, en pas in het begin van het volgende jaar het eerste ZBF in te richten.

 • Waarom mag er niet gerookt worden op het ZBF?

  Volgens de wet van 22 december 2009 geldt in België een algemeen rookverbod op alle publieke plaatsen en op de werkvloer, met uitzondering van biercafé′s waar geen eten wordt verkocht, casino′s en discotheken. Sinds 30 juni 2011 heeft het Grondwettelijk Hof alle uitzonderingen geschrapt.

  Buiten wordt evenwel ruimte voorzien waar de rokende medemens ook aan zijn/haar trekken kan komen.